Uutiset

Himokkaat mölkkymestarit valmistautuvat MM-kisoihin "korkean paikan leirillä"

30.07.2015

Mölkky on monille suomalaisille tuttu mökkipeli. Harvempi tietää, että laji on kehitetty Päijät-Hämeessä ja kasvattaa suosiotaan huimaa vauhtia Keski-Euroopassa, erityisesti Ranskassa. Maailmanmestarit ovat edelleen Suomesta.

Jotain mölkyn kasvavasta suosiosta kertoo, että huhtikuussa Ranskan Angersissa järjestetty 400 joukkueen turnaus myytiin loppuun muutamissa tunneissa.

- Ranskassa on pitkät perinteet puistopeleistä, esimerkiksi petankista ja ilmasto sallii ympärivuotisen harjoittelun. Siellä on joka kaupungissa harrastuspaikat. Siinä olemme Suomessa pahasti jäljessä, lahtelaisen mölkyn puuhamies Jake Ropponen kertoo.

Mölkyn MM-kisat järjestetään elokuussa tuttuun tapaan Lahdessa. Viime vuonna maailmanmestaruuden vei opettajista kasattu Härkävehmaan Pullistus. Mestaruus irtosi yli kymmenen vuoden lajikokemuksella, mutta onnistuminen vaatii joukkueen kapteenin Juhani Suvannon mukaan tuurin lisäksi myös flow-tilan.

- Toivoin ennen sunnuntain finaalipäivää, että kävisi kerrankin tuuri, sillä sitäkin lajissa tarvitaan. Mutta puhuimme myös pelin aikana, että nyt kaikki onnistuu. Yksinkertaisesti päätimme voittaa, ja voitimme, Suvanto muistelee viime kesän tapahtumia.

Mölkkykeilojen epäsymmetrinen muoto edellyttää jatkuvaa pelistrategian uudistamista, josta kumpuaa myös syy onnen tarpeeseen ja kajin viehätykseen myös kansainvälisillä areenoilla.

- Keilat ovat arvaamattomia. Jokaisen heiton jälkeen pelistrategia voi mennä täysin uusiksi. 

- Mölkky on kovasti taktinen laji. Jokaista heittoa täytyy miettiä kahdelta kantilta: miten se hyödyttää omaa joukkuetta, ja miten se vaikuttaa vastustajan pelaamiseen, Suvanto kuvailee lajin vetovoimaa.

Kun mölkkyhimo iskee

Pullistuksen joukkue on hurahtanut lajiin pahasti. Välillä mölkkyhimo saa jopa maanisia piirteitä.

- Pidämme heinäkuussa eräänlaisen korkean paikan leirin mökkimaisemissa. Aloitamme pelaamisen lounasaikaan ja jatkamme pimeään asti. Sitten viritämme työmaavalot ja jatkamme aamyön puolelle. Ja aamulla yhdeksältä uudestaan.

- Lisäksi heittelen mökillä päivittäin osumia ihan huvikseni. Siinä saattaa mennä tunti, puolitoistakin, heitellessä, Suvanto kertoo lajin kesäharjoittelusta.

Mölkkyä voi harrastaa kuka tahansa, mutta mestaruudet vaativat hyviä hermoja. Suvannon mukaan heittäjien taso on noussut viimeisten kymmenen vuoden aikana valtavasti. Joukkueeseen on vaikea löytää neljää hyvää heittäjää. Heittotarkkuuden lisäksi yksi ominaisuus on ylitse muiden.

- Sen huomaa kisoissa, jos hermo menee. Ei saa murentua paineessa. Sitten ei osu enää mihinkään, Suvanto muistuttaa jopa korostuneen rauhallisella äänensävyllä.

Henkinen valmistautuminen on siis jo käynnissä.

Mölkyn MM-kisat pelataan 15.16.8.2015 Lahdessa.

Lisätiedot:

Jake Ropponen / Lahden Kortteliliiga Ry / 040-539 2777 www.mm-molkky.fi

Juhani Suvanto / Härkävehmaan Pullistus / 040-532 9531 www.musamolkky.fi

18.08.20152016 MM-Mölkyn kisat Ranskaan
30.07.2015Himokkaat mölkkymestarit valmistautuvat MM-kisoihin "korkean paikan leirillä"
12.02.2015Voittajat 2014 / Winners 2014